085-3038678
Selecteer een pagina

“Tips voor zp’ers? Zoek begeleiding wanneer nodig en bouw een lokaal netwerk op.” Bernhard van Hamburg is zp’er van het eerste uur en ziet zp’ers een steeds belangrijkere rol krijgen bij bedrijven. Het belang van lokale zp netwerken mag in deze ontwikkeling volgens hem niet onderschat worden. 

 

​​​​​​​Samen sparren

“Voor zp’ers is het belangrijk om elkaar te kennen. Waarom? Als ik met een project omhoog zit, kan ik altijd naar iemand toe. Dat betekent niet dat ik anderen aan werk moet helpen, maar wel dat je elkaar kan stimuleren of van elkaar kan leren. Als zp’er loop je tegen veel zaken aan waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Dat kan je niet allemaal alleen oplossen. Dan is het fijn om mensen te kennen die in hetzelfde schuitje zitten. Als die mensen dan ook nog eens “fysiek” dichtbij zijn door bijvoorbeeld een actief lokaal netwerk, helpt dat enorm. Dan leg je eens op tafel: ‘Goh, waar zit jij nu mee?’”

Een groep wordt nog beter gezien

“Samen sta je echt sterker. En ben je ook beter zichtbaar. Doordat je als groep samenwerkt, wordt je herkenbaar in de markt waarin je opereert. Je wordt makkelijker gezien en daarmee gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een opdracht die ik binnenkrijg en die ik zelf niet kan doen. Die kan ik dan relatief eenvoudig doorsturen aan geschikte mensen binnen mijn lokale netwerk. Andersom krijg ik zo de meeste van mijn opdrachten binnen. Zo helpen we elkaar verder.”

De koppen bij elkaar steken

”Door de kennis van zp’ers te bundelen, leer je veel van elkaar. Samen weet je tenslotte meer dan alleen. Je kan je eigen opgebouwde kennis delen met anderen maar het netwerk geeft je ook kennis en voordelen terug. Daarnaast kan je als groep ook zinvolle en relevante informatie teruggeven aan bijvoorbeeld de gemeente. Waardoor zij beschikken over relevante kennis om beleid op te bouwen.”

Leuke kortingen

“Naast toegang tot kennis en hulp bij ondernemersvraagstukken is een ander groot voordeel van een lokaal netwerk de kortingen op producten, zoals verzekeringen. Neem als voorbeeld je zorgverzekering. Via een collectiviteit kan je als ondernemer korting krijgen. Zelf heb ik de auto- en ziektekostenverzekeringen via een collectief lopen. Financieel een interessante keuze en daarnaast krijg ik als onderdeel van het netwerk er ook nog eens veel voor terug.”